MsZ schválilo primátorke Vaľovej na tento rok plat 2327 eur

27.03.2013 Humenné

Humenné 27. marca (TASR) - Základný plat vo výške 2327 eur schválili na tento rok primátorke Humenného Jane Vaľovej (SMER-SD) poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) počas jeho dnešného zasadnutia.
V zmysle zákona o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov patrí humenskej primátorke plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok, a príslušného násobku.
MsZ môže plat primátora svojim rozhodnutím zvýšiť až o 70 percent. V zmysle spomínanej legislatívy rokuje o jeho výške raz ročne. Humenskí poslanci dnešným rozhodnutím ponechali plat primátorky Vaľovej, ktorá je zároveň poslankyňou Národnej rady SR a Prešovského samosprávneho kraja, na základnej - minimálnej úrovni.
"Priemerná mesačná mzda v národnom hospodárstve za rok 2012 vyčíslená Štatistickým úradom SR je k 1. januáru 2013 stanovená na sumu 805 eur," uvádza sa v dôvodovej správe k schválenému uzneseniu. Na hodnotu 2327 eur narástla spomínaná suma po jej vynásobení koeficientom 2,89, ktorý sa vzťahuje na samosprávy s počtom obyvateľov od 20.001 do 50.000, čo je aj prípad Humenného.
Vaľovej prináležal za uplynulý rok primátorsky plat na úrovni minimálnej zákonom stanovenej hranice vo výške 2272 eur.
 

Vyberte región